Да предпазим кожата си през горещите летни дни

Кожата е един от най-чувствителните органи на човешкото тяло. В горещите летни дни, тя трябва да е добре защитена от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Дори на сянка не е безопасно за кожата, защото блокира само 20% от вредните лъчи. Решението е не само да стоим на сянка, но заедно с това да се използват слънцезащитни продукти с висок SPF. Не разчитайте на чадъра за да ви защити, ако не сте намазани със слънцезащитен  крем с висок фактор. Много важно е цялото тяло да бъде намазано, а не само тези части, които са изложени на слънце. Възможността да изгорите дори през дрехите е напълно реална. Това зависи от цвета на тъканта, вида тъкан и плътността на дрехите.


Например, белият цвят осигурява минимална защита, а по-тъмните цветове абсорбират ултравиолетовите лъчи, преди да достигнат до кожата. Колкото по-тънки са дрехите, толкова по-лесно лъчите преминават през тях.

Ултравиолетовите лъчи са два типа - UVB и UVA. Първите са тези, които "изгарят" кожата, UVА- карат кожата да изглежда състарена, което води до бръчки и петна. Дори да не е пряко изложена на слънце, кожата ви страда от вредните ефекти на UVA-лъчите.

Интересното е, че UVA лъчите не се променят през цялата година. Това означава, че слънцезащитни продукти с висок SPF е добре да се използват не само през лятото, но и през останалите месеци от годината, особено за лицето.

Слънцето е естествен източник на витамин D, който е причината толкова хора да се излагат на слънце, за да си го набавят. Витамин D е хормон, който е важен за правилното функциониране на тялото. Препоръчителното време, което можем да прекарваме на слънце е до 45 минути на ден. Ако страдате от лиспа на витамин D, можете да взимате добавки
.
Слънчевите лъчи са много хубави, но също могат да бъдат много опасни за кожата. Ето защо винаги трябва да внимавате, дори когато сте на сянка.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар