Връзката между затлъстяването и липсата на витамин D

слънцето и витамин D
Наднорменото тегло може да доведе до недостиг на витамин D в организма, който не може да се компенсира чрез хранителни добавки. Това гласят резултатите от британско изследване, представени в PLoS Medicine.

Изследването е с голям обхват и включва анализ на данни за 42 000 души. Изследователският екип от University College London следили12 известни генетични вариации, които са свързани със затлъстяването. Елина Хипонен, епидемиолог  в екипа за анализ на данните, открила, че хората с такъв ген са склонни към дефицит на витамин D  в кръвта. С увеличаване на нивата на индекса за телесна маса с10%, количеството на този витамин пада с 4.2%.

За да се поддържа добро здраве, се препоръчва на хората, страдащи от затлъстяване да следят редовно количеството на витамина и своевременно коригиране на отклоненията. За съжаление, приемът му под формата на добавки не допринася за свлянето на тегло.

Витамин D е необходим на тялото да абсорбира калция от храната в червата. Той подпомага имунната система. Има доказателства, че оказва положително въздействие на настроението. Тялото получава това полезно вещество главно чрез кожата под влиянието на слънцето и след консумацията на храни, които съдържат витамина (например млечни продукти).

Проучването, освен това, установило, че носителите на споменатите генетични вариации не винаги са склонни към затлъстяване. Все още липсва обяснение за връзката между затлъстяването и ниското ниво на витамин D в кръвта.

Три четвърти от населението на САЩ страда от дефицит на витамин D, 35,7% - от затлъстяване.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар