Какво трябва да знаем за немския език

Немският език е най-разпространения език в Европейския съюз. Той е единствен официален език на Германия, Австрия и Лихтенщайн, както и допълнителен официален език в страни, като Швейцария, където е официален заедно с френския, италианския и ретороманския , а също в Люксембург (заедно с френския език), Южен Тирол в Италия и Южен Ютланд в Дания. Той е говорим и в някои части на Полша, Словения, Румъния, Унгария, както и един от официалните езици на Швейцарската Гвардия във Ватикана. В някои области на бивши немски колонии в Африка все още се говори немски език.

Съвременният немски език е възникнал от германския корен на индоевропейското езиково семейство, като при възникването си е взаимствал думи с латински и старогръцки произход, както и някои с френски и английски корен.

В немския език по последни данни се срещат около 9 милиона самостоятелни думи и словосъчетания. В немската азбука се използват 26 латински букви, наред с три гласни и една съгласна букви, които са изцяло немски.

В Германия и Австрия има изключително много диалекти, които се смесват с книжовния немски език. В някои области книжовният немски включва части от местния диалект, като това не го отличава съществено от езика, който се говори, като цяло в немско говорящите области.

За възникване на немския език се счита горногерманското изместване на съгласните, след което горногерманските езици се отделят от останалите западноевропейски езици. Това се случва през 6-ти век, по време на великото преселение на народите. Днес немският език е  един от официалните езици на обединена Eвропа, наред с английския и френския език.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар