Езиково обучение чрез сугестопедия


Първо трябва да обясним какво е ‘’сугестопедия’’ ? Това е обучение, което се извършва на подсъзнателно ниво, т.е. изучавате език без да напрягате съзнанието си, а просто попивате знанията чрез своето подсъзнание.

Авторите на този метод на обучение залагат на способността да възприемаме огромно количество информация несъзнателно, както сме го правили с повечето неща, които сме научили от детството си до сега.

Очевидно е, че в реалния живот научаването на нови неща става все по-трудно, особено с напредване на възрастта и натрупването на прекалено много информация в нашето съзнание. Системното зубрене се оказва неефективно, щом изчезва от информационното ни поле почти веднага, щом насочим вниманието си в друга област.

Образователните центрове, които предлагат този метод на изучаване на чужди езици, аргументират ефикасността на своя метод с това, че в реалността езика не може да се усвои добре ако не се потопите в атмосферата, в която го говорите свободно.

Казано по-просто: чрез сугестопедията, позната още като ‘’метод релакса’’ вие слушате на аудио-носител, тематични диалози и фрази от езика, който изучавате, като ги повтаряте и така ги запаметявате с лекота. Всеки диалог има превод на родния език на обучаващия се, като в самото аудио има пауза по време на която да повторите фразата, репликата или целия диалог.
Предимството на този метод е в това, че постепенно се отърсвате от стеснението да говорите езика, независимо колко добре го разбирате. За да говорите свободно на даден език се изисква постоянна практика, а сугестопедията ви  предоставя точно това. Опитайте, може да се окаже лесно!

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар