Как да изберем кариера

Много хора не са сигурни с какво искат да се занимават професионално. Това решение  е изключително трудно и от него зависят много неща, затова е важно добре да се преценят възможностите.

Преди да направите своя избор по отношение на кариерата си, трябва да си направите самооценка . Помислете за нещата, от които се интересувате, като например вашите хобита и преценете какви са качествата, с които разполагате. Самооценката е от ключово значение за планирането на бъдещата ви кариера. Захванете се с нещо, което наистина ви е приятно да правите. Ако професията не ви харесва, трудно може да направите кариера в съответната сфера и рано или късно ще дойде момент, когато ще пожелаете да напуснете. Все пак, не всеки може да има идеалната работа. Сигурно обичате да рисувате, но едва ли разполагате с толкова голям талант, за да станете художник и по този начин да се издържате.

След като сте преценили в кои неща сте достатъчно добри и в същото време искате да се занимавате с това професионално, трябва да направите следващата крачка. Влезете в контакт директно с компании, които предлагат подобни работни места и задайте следните въпроси:

- Какво представлява работата и какви са ежедневните задължения
- Какви умения и квалификации са необходими
- Как можете да навлезете в тази сфера

Това ще ви даде по-ясна представа за това какво представлява работата. Сега, когато имате информация за дадената позиция или позиции, трябва да прецените доколко подхожда на вас като личност такава кариера. Помислете дали работата е подходяща за начина ви на живот:

- Колко часа седмично ще работите
- Колко пари ще получавате
- Ще трябва ли често да пътувате на далечни разстояние
- Допада ли ви работата на бюро или искате повече движение

Всяка работа има свои предимства и недостатъци, но за всеки най-важното нещо е тя да му доставя удоволствие и в същото време да му носи достатъчно доходи, за да живее пълноценно.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар