Европейска програма Аз Мога Повече

Вече хиляди хора завършиха преквалификационни обучения, благодарение на европейската програма „Аз мога повече”, а някои, все още се обучават. Програмата е за работещи, и представлява финансиране за повишаване на квалификацията. И ако сте знаете за съществуването на подобни програми, които обаче са за безработни лица, то тази е почти същата. Разликата е, че както вече казах, тя е предназначена за работещи. И ако на безработните, освен самото обучение, им се поемат транспортните разходи, а също и получават по 8 лв на ден, по програма „Аз мога повече” се поемат разходите само за самото обучение. Има логика – щом сте работещ, значи може да си позволите да покриете пътните си разходи.

Програмата предлага необятни възможности за преквалификация – всякакви професии или пък части от тях, различни езикови обучения, курсове по компютърна грамотност, и т.н. Всеки може да кандидатства за две обучения – едно професионално, и едно езиково, или пък вместо езиково – компютърен курс. Може да бъдете одобрени и за двете обучения, но трябва да ги карате последователно. До преди 2 години беше възможно да карате едновременно двата курса, но сега, първо трябва да приключи единият, за да стартирате вторият.

Ако сте работещ, и желаете да усвоите друга професия, или пък да научите чужд език, но нямате финансовата възможност за това, европейската програма „Аз мога повече” е тъкмо за Вас. И макар че в момента не се приемат документи по програмата, може да посещавате сайта на агенцията по заетостта, където ще намерите информация, кога ще започне нов прием на такива.

И след като казах, че програмата е за работещи, вероятно сте се сетили, че самото обучение се провежда във вечерна форма. Имате възможност да запишете и дистанционно обучение, но то трябва да се провежда от лицензирана и оправомощена за това, обучаваща институция. Актуален списък на такива институции ще намерите в сайта на агенцията по заетостта.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар