Как да получим добър превод

Преводът не е просто замяна на думи от един език на техните еквиваленти в друг . Качественият превод включва познаването на контекста и културна среда , от която идват думите в оригиналния текст и след това да изберете думи и фрази в друг език, които най-добре ще предадат същността и значението на текста. Ако всичко това не бъде направено, може да получите грешен или дори безсмислен превод.

Има стъпки, които можете да следвате, за да подобрите качеството на извършваният превод, който поръчвате:

Време за работа

Извършването на добър превод отнема време , така че когато поръчвате такъв на агенция , дайте разумен срок за изпълнение на поставената задача. Като неписано правило можем да посочим , че един преводач може да обработи от 1500 до 2500 думи за един работен ден. Един редактор може да провери работата в размер на 7000 думи на ден . Повече време отнема обработката на технически или сложни текстове.

Използване на прости думи

Добре е да се използват ясни и кратки фрази, доколкото е възможно. В текстовете за превод , това помага да се избегнат дългите изречения. Това може да доведе до структурни затруднения, особено при превод от езици като китайски и японски.

Мислете глобално от самото начало, за да се избегнат специфични културни клишета , които са непознати извън родната ни страна . Чрез опростяване на вашия стил на писане и избягване на местни идиоми или разговорни фрази, ще направите задачата на преводача по-лесна ще намалите вероятността от недоразумения.

Предоставяне на информация

Колкото повече преводачът и редакторът знаят за идеята на текста и целевата аудитория , толкова по-добре . Винаги информирайте вашия преводач за какво става дума в оригиналният текст и тези, които ще го четат. Това дава възможност на преводача да подготви текст, който най-добре ще отговаря на аудиторията и типа на съобщението . В зависимост от това дали преводът е за брошура , уеб сайт,  видео или ръководство за употреба на даден продукт, стилът на превода може да бъде различен.



Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар