Как да направите информиран избор на здравословен хляб

Как да направите информиран избор на здравословен хляб

Хлябът е основна храна в много култури, но не всеки хляб е създаден еднакъв. За да се насладите наистина на предимствата на тази основна храна, като същевременно поддържате здравословен начин на живот, важно е да правите разлика между хляб, който е добър за вас, и хляб, който може да не е най-добрият избор. В тази статия ще проучим как да разберем дали един хляб е наистина здравословен и да направим информиран избор, когато избираме ежедневния си хляб.

Проверете списъка на съставките

Едно от първите неща, които трябва да направите, когато оценявате здравословен хляб, е да прочетете списъка на съставките. Здравословният хляб трябва да има минимален брой съставки и те трябва да бъдат лесно разпознаваеми. Потърсете пълнозърнести храни, вода, мая, сол и може би малко количество естествен подсладител като мед. Избягвайте хляб с цял списък от трудни за четене и произнасяне добавки и консерванти.

здравословен хляб състав

Пълнозърнестите храни са ключови

Здравословният хляб трябва да се прави от пълнозърнести храни, като пълнозърнеста пшеница, пълнозърнест ръж или пълнозърнест овес. Пълнозърнестите храни са богати на фибри, витамини и минерали, които са от съществено значение за цялостното ви здраве. Проверете етикета за "100% пълнозърнест" или "100% пълнозърнеста пшеница", за да сте сигурни, че получавате пълните хранителни ползи.

Съдържание на фибри

Фибрите са основен компонент на здравословната диета и вашият хляб трябва да бъде добър източник на тях. Потърсете хляб с високо съдържание на фибри, тъй като той подпомага храносмилането, поддържа усещането за ситост и може да поддържа здравето на сърцето. Здравословният хляб трябва да съдържа поне 2-3 грама фибри на порция.

Ниско съдържание на захар

Много продавани хлябове съдържат добавени захари, които могат да бъдат вредни за вашето здраве. Когато избирате хляб, заложете на сортове с малко или без добавена захар. Захарите могат да се крият под различни имена в списъка на съставките, така че не забравяйте да сканирате за термини като захароза, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза или други подсладители.

здравословен хляб хранителни вещества


Избягвайте ненужните добавки

Здравословният хляб не трябва да съдържа дълъг списък от изкуствени добавки, консерванти или химически подобрители на тестото. Те могат да компрометират цялостното качество на хляба. Изберете хляб с минимални и естествени съставки и ако видите съставки, които не познавате, най-добре ги избягвайте.

Пълнозърнестите храни трябва да са първата съставка

Редът на съставките на етикета е от значение. Потърсете хляб, където пълнозърнестите храни са посочени като първа съставка. Това гарантира, че хлябът се състои предимно от здравословни пълнозърнести храни, за разлика от рафинирани брашна.

Следете за нивата на натрий

Прекомерната сол в хляба може да допринесе за високо кръвно налягане и други здравословни проблеми. Изберете хляб с по-ниско съдържание на натрий, в идеалния случай по-малко от 150 милиграма на порция. Предлагат се варианти с по-ниско съдържание на натрий и са еднакво вкусни.

Помислете за диетичните си предпочитания

Ако имате диетични ограничения или предпочитания, като например без глутен, веган или органичен, не забравяйте да потърсите хляб, който отговаря на вашите специфични нужди. Много варианти за здравословен хляб отговарят на тези диетични изисквания.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар