Избери аромат според стаята

Избери аромат според стаята

Уханията у дома са един от факторите, които правят впечатление на гости ни, на самочувствие ни и приятното усещане за домашен уют. Несъмнено ни е приятно, когато около нас се носят благоухания, но способността да изберете най-подходящите аромати според вида стая определен талант.

Ароматите указват влияние на емоционално ни състояние. Освен, че ни действат успокояващо, има и ухания, които ни изпълват със сила, жизненост и енергия.

Как да изберем подходящ аромат за според стаята?

Гостна (хол)

Семейни празници,  приятелски срещи и събирания, несъмнено мястото на събитието е в гостната. Винаги се стремим това да е най-подредената и просторна стая. Най-подходящи цветове за обзавеждането са светли/топли тонове. Причината е, че именно топлите тонове не само придават пространство в стаята, но и помагат и за свежото настроение на всички, които са в нея.

Хармонията се изпълва като добавим цитрусови аромати – лимон, грейпфрут, мандарина, портокал. Като допълнение – бергамот. Този аромат е прекрасен освежител на въздуха. Напомня на лимон, но е по-сладникав. Тези аромати успокояват нервната система и спомагат за пълния релакс след рутинното ежедневие и проблеми.

Освен цитрусовите аромати, за хола може да ползвате и идеалните за целта – аромати на дърво и ванилия. Ненадминати в създаването на спокойна атмосфера.

Спалня

Стаята, към която трябва да се подходи много внимателно, щом опрем до избор на аромати. Спалнята е интимно място – за почивка и сън. Уханията в тази стая трябва да са съвсем леки, за да не събудите с главоболие, а обратното – напълно отпочинали и с пълни сили. Ароматът на рози е идеален избор за спалнята. Лавандула, пачули, иланг-иланг.

Това са аромати, които ще ви накарат да се отпуснете и да заспите, особено ако имате проблем със съня. Други аромати, които биха подхождали за спалнята са розмаринът и кедрово дърво. Ароматът на кедър е дървесно-свежмек и топъл, спомага на спокойствието ни, насърчава духовността, а физически пречиства дихателната ни система от секрети.

По отношение на смесването на аромати има само едно правило – Не смесвайте успокояващи и ободряващи аромати. И още едно важно предписание:  за добър сън е най-важен свежият въздух в помещението. По-добре проветрена, отколкото наситена с аромати.

Кухня/Трапезария

Кухнята е сърцето на къщата за повечето хора, а за добрите кулинари – свещено място. Това помещение трябва да бъде изпълнено с уют и свеж въздух и по възможност да се отървем бързо от неприятните миризми, които съпътстват готвенето.

За кухнята може да изберете източни аромати: пачули, иланг-иланг, розмарин. За да пречистите въздуха и изпълните помещението със свеж аромат, капнете малко количество от изброените аромати в аромалампа. Друг вариант е да отглеждате в саксия цветя и билки, които допълнително да ароматизират кухнята.

Баня

Банята трябва да бъде най – ароматното помещение у дома. Съвременните козметични средства се грижат не само за тялото и косата ни, но са и идеални средства за аромотерапия.

Тъй като всички използвани от нас сапуни, душ гелове, шампоани и други козметики отделят достатъчно аромати, то банята не се нуждае от допълнително ароматизиране, по – скоро да не се допускат и същевременно отстраняват своевременно неприятните миризми. Все пак, ако си взимате топла вана, може да си запалите ароматизиращи пръчици за релакс в банята.

Източник: пруве.net

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар