Как да си изберем стелки за обувки?

Почти всички ние използваме стелки за обувки, но често при закупуването им ги избираме сякаш със затворени очи. Това е напълно погрешно, защото стелката може както да подобри качеството на нашия живот, така и да влоши сериозно състоянието на хубави обувки. Днес стелките са представени в такова разнообразие, касаещо материали, форма и свойства, че изборът може да се окаже по-труден от очакваното.

В следващите редове ще ви дадем полезни съвети как да избирате допълнителните обувни подложки в бъдеще. Междувременно ще ви насочим към едно специално място, където ги има в изобилие от видове и на изключително изгодни цени. В онлайн магазин Giga на този вид продукти е посветен цял раздел. Има ортопедични, затоплящи, антибактериални, магнитни, силиконови и какви ли още не.

Създаване на допълнителен комфорт и поемане на тежестта на тялото

Основно предназначение на всички видове стелки за обувки е да създадат допълнителен комфорт и да абсорбират натоварването от тежестта на тялото. Защо това е толкова важно? Поради амортизация на обувката и неправилно положение на стъпалото, може да се развие плоскостъпие. Това заболяване носи със себе си редица проблеми - подуване на краката, бърза умора, поява на мазоли, намалена чувствителност на кожата и промяна в походката.

Дори да не сте с вродени плоски стъпала, можете да получите такава деформация при носене на нискокачествени обувки. Стъпалото винаги трябва да е стабилно и правилно позиционирано върху подметката на обувката. Изберете стелка въз основа на този принцип. Подметката не бива да е напълно плоска, а ходилото следва да е удобно позиционирано.

Абсорбция на влага и неприятни миризми

Когато сме обути, стъпалата ни биха могли да отделят до 20мл влага на ден. Натрупването ѝ става причина за появата на неприятна миризма. Тази влага се абсорбира в стелката, но малка част от нея все още може да влезе в директен контакт с кожата на крака. В резултат на това се развиват микроби, които евентуално ще причинят различни видове заболявания.

При избора на стелка, обърнете внимание преди всичко на способността й да абсорбира влагата. Стелките с памучно покритие се справят добре с тази задача. Различни добавки, например активен въглен ще ви помогнат да се отървете от неприятната миризма. Също така трябва да изтъкнем, че е по-добре да се спрете на естествени материали, тъй като изкуствените могат да повлияят негативно на ходилото.

Антибактериални свойства

В предишния обзац повдигнахме въпроса за неприятните миризми, но сега ще се спрем на този проблем по-подробно. Миризмата на обувките, разбира се, е неприятна, но тя все още не е най-сериозният проблем. Обувките започват да „миришат” поради появата на микроби и бактерии в тях, които ще се отразят негативно на кожата на вашите крака.

Ето защо преди всичко е важно да се погрижите за предотвратяване появата на нежелани микроорганизми във вашите обувки. Стелките с антибактериални свойства, като например тези, в чийто състав влизат сребърни нишки и активен въглен, могат да се справят с тези проблеми. Те ще предпазят краката ви от появата на гъбички, а обувките ви от неприятна миризма.

Поддържане на краката топли

За зимния сезон са подходящи стелките тип топлещи. Те са многослойни, като единият от слоевете има термо-функция, няколко други пласта са със затоплящи свойства и един слой е антибактериален и абсорбиращ влагата.

Зимните стелки са много полезни, тъй като през зимния сезон много заболявания възникват именно заради измръзването на краката. Не забравяйте обаче, че поради многослойността си, запазващите топлината подложки имат значителна дебелина и могат да променят размера на обувката.

Фиксиране на стъпалото в обувката

Този тип стелки се различават малко от предишните. Изработени са от силикон и се залепят за повърхността вътре в обувката. Най-често в областта на петата или пръстите. Благодарение на силиконовите подложки, кракът не се плъзга и не се търка в обувките.

Също така е важно да се помни, че стелката следва да е плътно фиксирана и да не се движи по никакъв начин по време на ходене. Стъпалото трябва да е удобно разположено. Ако усещате дори и най-малък дискомфорт - стелката не е избрана правилно и трябва да бъде сменена.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар