Защо трябва да носите обувки

дамски обувки
В днешно време пазарът е залят от разнообразие от обувки – намират се и евтини такива (но сравнително нискокачествени), и доста по-висококачествени (например дамски обувки от естествена кожа). Но в някои случаи, когато започнете да пазарувате, объркани от цялото това разнообразие, може би си задавате един интересен и любопитен въпрос: „Защо всъщност са ни нужни обувки? Не може ли просто да ходим боси?“ Да, този въпрос определено си заслужава да му отговорим, понеже включва множество важни моменти, с които е добре да сме запознати. И така, защо трябва да носим обувки?

1. Обувките ни защитават от бактериите.

Земята, по която вървим, е пълна с бактерии. Да, някои хора, които са почитатели но ходенето на бос крак, биха възразили, но пътищата ни изобилстват от бактерии. Те могат да доведат до разнообразни проблеми с краката. Да, вероятно няма да хванете настинка от ходене на бос крак, но има огромна вероятност да хванете гъбички, които могат да доведат до сърбеж, подуване и до зачервяване на кожата – един неприятен и потенциално болезнен проблем. Това означава, че ще се наложи да похарчите средства и време, опитвайки да се излекувате от досадните гъбички. Допълнително, за хората, които страдат от диабет, ходенето на бос крак може да доведе до развитие на рани по краката, което е един потенциално опасен проблем.

2. Обувките защитават краката ви от нараняване.

Босите ни крака са доста уязвими. Така че обувките предоставят още едно ценно преимущество – те ни защитават от камъните, парченцата стъкло и всички други остри и болезнени предмети, които биха могли да доведат до разраняване на краката ви.

3. Коригират позата.

Има хора, които твърдят, че ходенето на бос крак е полезно за коригиране и поддържане на правилна поза на тялото. Но в случай, че сте избрали правилни обувки, те ще направят много повече за поддържане на правилна поза от ходенето на бос крак. Определено има някои преимущества от ходенето на бос крак, но нашите тела рядко самостоятелно поддържат естествено правилната поза, затова ако нямате поддръжката на обувките, това може да причини проблеми с позата на тялото ви. Така че най-добрият ви избор е да изберете правилни обувки (или ортопедични вложки), които да коригират и поддържат позата ви.

4. Омекотяват и предоставят комфорт при болести на краката

За хората, които страдат от болести на краката, носенето на висококачествени и правилни обувки ще осигури нужната за краката подкрепа. Те ще омекотят стъпките ви и ще предоставят висококачествена и ценна подкрепа, което има потенциала да подобри болестта. Така множество болести на краката могат да бъдат преобърнати или елиминирани, а при хронични заболявания правилните обувки са потенциален начин за намаляване на болката.

Но както споменахме, ходенето на бос крак до определена степен също може да бъде полезно. Ако желаете да изпробвате ползите му обаче трябва да го правите в защитена и сигурна среда, където няма опасност да нараните чувствителните си крака, което в последствие би могло да достигне до тежки последици. Тоест най-доброто място за ходене на бос крак е у дома. Не забравяйте обаче, че ако редовно носите качествени обувки, това подпомага оздравяването от ред заболявания и поддържането на правилна поза на тялото.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар