Измазването на комина удължава ли неговия живот?

Ако погледнем на измазването на комина у дома от една чисто естетическа гледна точка, тогава няма как да отречем, че след измазването вашият дом ще изглежда с една идея по-добре. Това е неоспорим факт. Но това ли е единствената причина, поради която трябва да се погрижим за тази процедура, която е твърде важна за да бъде наречена рутинна?

Оказва се, че измазването има много благоприятен ефект за вашия комин, защото удължава живота на строителните материали. Да, точно така, правилно сте разбрали. Измазаният комин, особено когато работата е извършена от професионален майстор с опит в тази сфера, може да запази тухлите в отлично състояние за много дълги години.

За много хора това оправдание изглежда нелепо. Често ще чуете някой да възкликва, че това е ненужен разход, защото никой не се качва на покрива никой дори не докосва тухлите, от които е построен и изграден комина.

Ако имате известни понятия от строителни или ремонтни дейности обаче, най-вероятно много пъти ще сте виждали различни конструкции, в това число комини на частни домове, които са в катастрофално лошо състояние и то без някой някога да се е докосвал до тухлите.

Причината? Да го наречем ерозия. Това е един естествен процес на стареене, през който природните сили оказват своето разрушително въздействие. В случая водата от дъждовете и топящите се снегове се процежда в най-миниатюрните дупчици и пукнатини на конструкцията на комина и със свиването и разширяването причинени от зимните замръзвания постепенно коминът започва да се руши почти незабележимо.

Измазването може да изиграе много важна роля, изпълнявайки функцията на защитна бариера. Околната среда ще продължи да оказва своето разрушително въздействие, но вече ще има слой, който трябва да бъде преминат за да продължи майката природа към тухлите и другите строителни материали.

За да се случи това обаче ще са необходими поне няколко години, в които ще сте спокойни за вашия комин и няма да се тревожите за него. Добре свършената работа няма да трае кратко. Възможно е доста време да не се нуждаете от повторно измазване. От друга страна ако разчитате на собствените си умения, то най-вероятно след година ще се наложи да повторите цялата процедура отново.



Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар