Родителите оказват влияние при вземането на решения от децата

Според проучване, проведено от Националния институт по психично здраве в САЩ, над 20% от родителите, които имат тийнейджъри между 13 и 17-годишнa възраст вярват, че техните думи имат слабо влияние върху избора на децата им дали да употребяват или не алкохол, наркотици и тютюн. Изследването е проведено въз основа на допитване до 67 500 американци на възраст над 13 години.

Само 9,1% от родителите говорят с децата си за опасностите, които носят със себе си наркотиците, алкохола и цигарите.

Оказва се, обаче, противно на очакванията на много родители, тийнейджърите, чиито родители говорят категорично против тези пороци са по-малко склонни да опитат. Изглежда, че родителите все още имат влияние върху децата, и че никога не е твърде късно, за да се  поговори с един тийнейджър.

Най-подходящото време е през летните месеци, когато тийнейджърите са склонни да опитват нови неща, особено наркотици. Децата имат по-голям достъп до тях извън училище - на ексурзия или парти с приятели.

Според Памела Хайд, ръководител на Института, родителите трябва да отделят време, за да говорят с децата си по този въпрос, като винаги се съобразят с тяхната възраст. Първо, вие трябва да започнете с основна информация - че алкохолът, цигарите и наркотиците са вредни и опасни, и т.н. Когато децата станат малко по-зрели, диалозите трябва да станат по-лични и по-подробни.

По-важно от думите са делата на родителите си, тъй като децата подражават на действията, казват експертите.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар