Какво да ядем за закуска?

здравословна закуска
Навикът да ядем здравословна закуска сутрин води до по-добро настроение и жизнерадост.

Закуската е задължителен елемент от здравословния начин на живот на съвременния човек. Тя спомага физическата активност на организма през целия ден, дава му енергия и е източник на здраве и добро настроение. Закуската трябва да предоставят около 25% от общото количество калории за деня.

Пълноценната закуска сутрин подобрява концентрацията и повишава производителността на работното място. Когато закусите, вие енергизирате тялото за вашите ежедневни физически и умствени дейности.

Закуската също така определя количеството и вида на храната, която човек ще консумира през останалата част от деня. Сутринта в човешкото тяло се осъществяват много процеси, като засилена обмяна на веществата, чувство на глад и жажда, които са причинени от контракциите на празния стомах и ускорения метаболизъм с последваща загуба на глюкоза.

Здравословната и енергизираща закуска трябва да съдържа пълнозърнести култури. Препоръчителният прием на въглехидрати като дял от общата енергия, която приемаме дневно с храната е 55-75%, а 45-65% от тях следва да бъдат комплексни (сложни) въглехидрати или полизахариди - изцяло от зърнени култури. Те са добър източник на влакнини, антиоксиданти и витамини. Фибрите помагат за достигане по-ниски нива на "лошия" холестерол и намаляват риска от атеросклероза.

Друго предимство на влакнините е, че те се свързват с канцерогените и токсините в храната, и бързо ги изхвърлят от тялото. Фибрите също така забавят скоростта на смилане на сложните въглехидрати и не водят до повишаване на кръвната захар. Високите нива на кръвната захар са нежелани, тъй като те произвеждат прекомерна секреция на хормона инсулин, който стимулира синтеза и потиска изгарянето на мазнините.

Протеините могат да бъдат получени от месо с ниско съдържание на мазнини, яйца, зърнени храни или млечни продукти. Фибрите се съдържат в пълнозърнестите храни, зеленчуците и плодовете. Един добър пример за здравословна закуска е комбинация от пълнозърнести храни, млечни продукти и плодове - ябълка, портокал или други, в зависимост от сезона.

Избягвайте захаросани корнфлейкс, сиропи, макаронени изделия и бял хляб, защото те се смилат  по-бързо от тялото ви, и след няколко часа отново ще сте гладни. Яжте протеини и фибри и няма да чувствате глад до обяд.
Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар