Изучаване на език чрез самовнушение

самовнушение
Обучението, което се извършва на подсъзнателно ниво или казано иначе, да изучаваме език без да напрягаме съзнанието си, като просто попиваме знанията чрез своето подсъзнание се нарича сугестопедия.

Авторите на този метод на обучение залагат на нашата способност да възприемаме огромно количество информация несъзнателно, както сме го правили с повечето неща, които сме научили от детството си до сега.

Очевидно е, че в реалния живот научаването на нови неща става все по-трудно, особено с напредване на възрастта и натрупването на прекалено много информация в нашето съзнание. Системното зубрене се оказва неефективно, щом изчезва от информационното ни поле почти веднага, щом насочим вниманието си в друга област.

Образователните центрове, които предлагат този метод на езиково обучение, аргументират ползата от своя метод с това, че в реалността езика не може да се усвои добре ако не се потопим в атмосфера, в която да се налага го говорим постоянно и свободно.

Казано по-просто: чрез самовнушението, познато още като метод на релаксация, слушайки на аудио-носител, тематични диалози и фрази от езика, който изучаваме,  ги повтаряме и така ги запаметяваме с лекота. Всеки диалог има превод на родния език на обучаващия се, като в самото аудио има пауза по време на която да повторим фразата, репликата или целия диалог.

Предимството на този метод е в това, че постепенно се отърсваме от стеснението да говорим езика, независимо колко добре го разбираме. За да научим добре и с лекота даден език се изисква постоянна практика на слушане, говорене, четене и писане на конкретния език.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар