Обхват на немския език

Немският е един от 23-те официални езици на Европейския съюз и се използва като средство за комуникация от най-голям брой хора в рамките на ЕС. Той се говори основно в Германия, Австрия и Швейцария, но е официален език също в Лихтенщайн и в Люксембург. Не малки общности говорят на немски в Италия,  Източните кантони на Белгия, както и в някои погранични села на Дания.

Влиянието на германската империя през  19-ти век до края на Първата световна война може да се види много райони из цяла Европа. Обхватът на немския език в цяла Европа също е свързан с факта, че това е езикът на търговията и правителството в Хабсбургската империя. Тя е обхващала част от днешните територии на Румъния, Чехия и Унгария. Германските общности могат дори да бъдат открити в Русия, както и в Казахстан. Дори и в Африка, където се намират бивши германски колонии, в днешна Намибия има части от населението, които продължават да говорят на германски.  Такива общности се срещат навсякъде из цяла Европа, Съединените щати и в Латинска Америка.

Международният обсег на немския може да се забележи и в различните диалекти, които произтичат от него. Например в Люксембург и в съседните райони значителни части от населението говорят немски диалекти.

От всички страни, където се говорят немски диалекти, в Съединените щати имат най-голям брой хора,  които владеят езика извън Европа.  Не случайно някои градове са кръстени с германски имена: Нов Лайпциг, Мюнхен, Страсбург в щата Северна Дакота.

Разнообразието на немския сред местните провинции е довел до процес на стандартизация, траел над няколко стотин години, до голяма степен покрай работата на писатели, които се опитвали да пишат по начин, който може да бъде разбран от най-голям брой читатели.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар