Нужен ли е чужд език за професионално развитие

кол център служител
Преди време хората, които са отделяли време за изучаване на нов език обикновено не са го правили с цел професионално развитие, а най-често защото това се е изисквало от училището или университета, налагало им се е да ходят в чужбина или просто им е харесвало като хоби.

Без значение каква е причината да сте отделили време и усилия да научите чужд език на едно добро ниво, в момента това е голямо предимство, когато става въпрос за кандидатстване за работа. Със сигурност, голяма част от работодателите биха предпочели вас като кандидат, за сметка на хора, които имат сходни качества и компетенции с вас, но говорят единствено български.

За голяма част от работодателите е важно техните служители да владеят поне един чужд език, като най-търсените са английски, немски, руски и испански. В наши дни пазарът се е глобализирал, особено с приемането на България е Европейския съюз. Все повече чужденци започват да идват в България, и то не само на почивка. Международната търговия също е фактор, който оказва влияние върху търсенето на служители с чужд език. Комуникацията с външни партньори, без значение дали става дума за внос или износ, се води обикновено на английски. Добре обучените служители, които говорят немски на високо ниво, може да се окажат огромно конкурентно предимство пред останалите фирми, които не се справят толкова добре с комуникацията с външни фирми.

Интернет и високите технологии също промениха света и различните култури започнаха по-бързо и лесно да се опознават взаимно. Вече дори не е нужно да ходиш да живееш в чужбина, за да работиш за немска компания например. Всичко това може да се случва онлайн, без значение дали от вкъщи, или в офис представителство за България. Не случайно много световни компании започнаха да изнасят част от бизнеса си и най-вече отделите за връзка с клиенти (кол центрове) в нашата страна. Огромен процент от младите хора, които са завършили университет, а дори и гимназия, владеят английски на много добро ниво. Ето една причина за тези, които са пропуснали това, да се запишат на частни уроци по английски език. Така шансовете им за професионално развитие се увеличава.

Сподели в Google Plus
    Google коментари
    Facebook коментари

0 comments:

Публикуване на коментар